Vår historie

Selskapet Kanan AS ble etablert i 2018, som en utfordrer til duopolet i det norske lisens-markedet.

Basert på lang erfaring fra IT, drift og innkjøp i stort internasjonalt konsern og som lisensrådgivere hos de største tilbyderne, så startet vi Kanan AS. KANAN& tilbyr det lille ekstra som kundene søker etter. Vi utfordrer med vår kompetanse, tillit, oppfølging, rask respons og nettverk til de beste ressursene i Norge, Europa og USA. Er det noe som ikke fungerer optimalt idag, så prøv oss du også.

KANANs første kunde, var en av Norges største bedrifter. Men vi hjelper alt fra små oppstartsbedrifter og gaseller til store multinasjonale-konsern. Vi er opptatt av å følge med på kampanjer og tilbud som er relevante for dere, slik at dere til enhver tid får riktig og viktig informasjon, lisenser og priser. Noen forhandlere videresender alt, mens andre sender ingen informasjon videre til sine kunder. Så godt det lar seg gjøre leter vi etter relevante kampanjer eller andre muligheter for den enkelte kunde, og varsler når det er noe relevant. Hos oss er alle kunder viktige!

For sjekk av vår økonomi og Credit Rating: sjekk Proff.no.
Litt om Adobe historikken vår: Adobe røttene til Kanan strekker seg langt.

2022 var året der vi i KANAN besluttet å slutte å aktivt selge våre løsninger, så er du en telefonselger som vil selge oss lister eller annen markedsføring – hopp videre til neste forhandler så sparer vi begge dyrebar tid!

Vi kontakter noen kunder vi kjenner, eller kundekontakter vi vet at vi har noe å tilføre – og vi trenger ikke ekstern hjelp til dette. Dessuten er det kunder som vet hva de vil ha, har utfordringer de vil ha løst, eller er blitt tipset av våre eksisterende kunder om å kontakte oss – dette fungerer også godt uten salgs-hjelp 😉


Gründer, daglig leder og styremedlem er Odd Gunnar Haug – odd.gunnar.haug<@>kanan.no. Odd Gunnar har erfaring fra programvareutvikling, drift og innkjøp av maskinvare og programvare. Siden 2003 har han bygget opp ny forretning knyttet til programvaresalg. Først i Inmeta der lisenssalg av Adobe ble utviklet fra 0% til over 60% markedsandel i det norske markedet.  Etter Inmeta fusjonerte med Crayon var Odd Gunnar produsentansvarlig for over 20 programvare produsenter – blant annet Adobe, VMware, Citrix, Oracle, IBM, med en rekke sertifiseringer og detaljkompetanse om produsentene og deres produkter.

Odd Gunnar Haug – fra ATEA perioden

Etter Inmeta startet Odd Gunnar opp i Atea der han økte sin Adobe forretning med 700% over en 5 års periode til markedsleder i Norge. I 2015 fikk han prisen som beste Adobe forhandler i EMEA (Europa, Midtøsten og Afrika = “Europamester”+).  De siste årene i Atea fokuserte han på utvikling av Red Hat og annen open source-software. I Kanan avanserte vi fra registrert Adobe Reseller, via Certifisert Adobe Reseller og til Adobe Gold Reseller på kun ett år.  Odd Gunnar har utdannelse innenfor IT og økonomi – og fungerer godt som “poten” i bedriften.

Fremover ønsker Odd Gunnar å fokusere på noen færre og engasjerte kunder gjennom Kanan – med vekt på å løse kundens behov på optimal måte. Grunnleggende og detaljert kunnskap om produsenter, lisensavtaler og kampanjer står i fokus. LinkedIn – OGH.

Lars Henrik Haug – fra årets påsketur.

Styreformann er Lars Henrik Haug – lars<@>kanan.no. Lars er meget kompetent på teknologi, og IT-sikkerhet. Under utdannelsen sin fokusert han primært på IoT, innovasjon og IT-sikkerhet. Han startet i 2019 opp som konsulent i Risk Advisory avdelingen i Deloitte, og jobber nå som Senior Engineer i Sopra Steria sin sikkerhetsavdeling.

Han har de siste årene hjulpet flere av de aller største bedriftene i Norge/Norden med sikkerhetsløsninger for å beskytte bedriftene mot uønsket aktivitet. LinkedIn-LHH

Ole Kristian Haug – fra årets påsketur.

Styremedlem er Ole Kristian Haug – ole<@>kanan.no. Ole leder til daglig konsulentene i Knowit Insight, med ansvar for deres satsning innen intelligent automasjon. Han har erfaring som konsulent fra Deloitte og Accenture, og har arbeidet i en rekke bransjer som bank, forsikring, offentlig sektor, shipping, kraft, telekom, detaljhandel, forvaltning og IT.

Ole er en av pionerene bak innføringen av roboticschatbots og andre virtuelle assistenter i store nordiske virksomheter. LinkedIn-OKH.

Dvs. opphavet til selskapet KANAN er fra “tre vise menn”, som ikke er redd for å stake ut sin egen kurs: «We thought we would try something different» said Odd Gunnar Haug, of Oslo, on a bitter cold March day: https://www.nbcnews.com/news/amp/wbna23676646


Kanan sett fra Aurdalsfjorden, og bjørnehiet Festningen oppe i venstre hjørne. Foto: Odd Gunnar Haug

Selskapsnavnet stammer fra stedet Kanan i Vassfaret. De fleste av bildene på nettsiden er derfor fra dette området. Kanan ligger her tett på grensa mellom Flå kommune i Hallingdal som ligger i Viken, og Sør-Aurdal i Valdres som er en del av Innlandet. Vassfaret tilhører dette vassdraget og renner videre ut i Hedalen i Sør-Aurdal. Hallingdal & Valdres – mao. midt i Norge! Området er kanskje mest kjent for den siste helnorske bjørnestammen (Bjørn på østlandet i 2023), men også for base-ELG og betydningen ved frigjøringen av Norge, om ikke det er Hedalsmadonnaen – som noen mente var blitt fraktet til Vatikanet.

I Kanan har vi hatt besøk av bamsefar mang en gang.. I 2006 tok Bjørnen en sau inne på eiendommen, i 2008 så dampa det fortsatt fra ruka i nysnøen, mens i 2017 så brølte bamsefar når han kryssa sporet til Odd Gunnar som da var litt for tett på. (Eller kanskje det var et varsel om at han nå skulle starte KANAN&. 🙂 ) Siden 2005 er det registret over 15 observasjoner i nærområdet som er dokumentert og DNA verifiserte hos Rovbase. En historie som linker oss tilbake til sagnet om bjørnen som ble felt i Hedalen stavkirke – tipset fra Camilla iNord.

For den som ønsker å utforske området så anbefales en overnatting i Fosstopp hyttene (Tretopphytter) – en opplevelse du sent vil glemme! Spesielt etter høststormen som herjet området i 2021.  UTE skriver litt om turmuligheter i hedalsfjellet og vassfaret. DNT sin rundtur: Storekrakkoia (Barndomsstoppene), Vassfarkoia (Tante-Sigrid) og Fønhuskoia (Tante-Sigrids søster Kari) fungerer både sommer som vinter (Med “skaraføre” – og takket være generøse bidrag fra Olav T). Elvepadling er også en mulighet – i tillegg til vanlig kayakk eller kano. Vi kan også foreslå noen netter i bua etter Berte Skrukkefyllhaugen. (Bjarne håndterer denne) Området var også viktig for etableringen av den norske speiderbevegelsen – på Goplerud / Vatnaberget. For litt mer informasjon om Vassfaret og folkene herfra, sjekk denne siden fra Edvard Elsrud / artikkel om Berte Skrukkefullhaugen / Base Elg (Milorg) og hvordan morfar-Gunnar deltar i avvepningen, og mulig dekkoperasjon ved flytting av nazisten som ble skutt (45 min ute i filmen) Det er godt å få bekreftet at bestefar-generasjonen tok “riktige valg” i en krevende situasjon der hverken politi eller rettsvesen var til å stole på – mye likt det alle de som er utsatt for psykiske lidelser opplever i Norge anno 2023. Les ellers mer om Vassfarbrøytningen / Bosettingsplasser i Vassfaret / eller så kan du jo ta turen … 🙂

Tyske invasjonsstyrker i Begnadalen – se video ovenfor for detaljer. Foto: Kjell Eriksen & Martin B. Strøm

Far Ole, som etablerte OleHaug-banen i Follo, og gjenreiste koia i KANAN i 1999 (1939 – 2001).

Inspirasjonskilder: Når man skal bygge ett nytt selskap fra bunn, så blir man påvirket fra mange kanter – flere kanter enn man helt fatter selv. Først er det mor og far, og den aller nærmeste familie – “enten er det arv, eller så er det miljø” sa en pur ung Odd Gunnar – fra kølabrennerslekta 😉

Mor for hennes kontroll på økonomien og omsorg, og Far Ole for alle byggeprosjekter, pågangsmot og fryktløshet – samt sportsinteressen som førte ham til startstreken i NM på 3K og 5K, men som ikke var “godt nok” til å klare å holde følge med den litt lettere og mindre morfar Gunnar rundt i Hedalsfjella sommer som vinter…

Tippoldefar Anders – på fisketur i Vassfaret – døde i KANAN i 1925 (1847 – 1925)

Enten de gikk til fots eller på ski så var morfar førstemann til topps, og først ned igjen hvor han også hoppa på ski om det var det som skulle til – med Odd Gunnar oppmerksom i sekken.

Kanan kan lett spores 4-5 generasjoner tilbake, med påfølgende utvandring til USA og retur tilbake til Norge for å forvalte bl.a. KANAN videre rundt århundreskiftet. “Lille-bror” som graver litt ekstra, finner spor tilbake til Vikingekongene på Ringerike – og Olav den hellige – for 28-29 generasjoner siden hvor vi da er rundt år 1000 – og flere av disse gravplassene kan fortsatt beskues på Ringerike. (..Kongerekka i Spania startet noen år senere..)

Man har fått inspirasjon fra mange kanter:

  • Kulturbyggeren Jens P Heyerdahl. Etter 11 år i ORKLA og deres filosofi om å bygge stein-på-stein en kulturarv de har arvet fra deres bergmannshistori – 333 år tilbake i tid – dette preger en fremdeles.
  • Kusine Liv Haug som dro til Peru som Misjonær og bygde den Norske bro, og som fortsatt har stadig nye viktige byggeprosjekter 50 år senere er både ett flott forbilde, og en som har viktige ting å lære bort. Når >80% av peruanerne gir henne sin stemme, gjør Liv mye riktig.
  • I tillegg Richard Brandson – for hans syn på markedet og konkurranse.
  • Olav Thon, for koblingen til Flå, %-regning og bilkjøring +++, og at han minner så mye om morfar, som druknet med sin bror i Vassfaret i 1972. Var Olav like god til å stå på ski? 🙂 Jeg er ikke så opptatt av pengene, men skulle gjerne hatt litt juridiske betraktninger og støtte fra den kanten.
    Jeg leste at han ett år betalte 98% i skatt, som direkte motpol til frontfigurene i Crayon igjennom de siste 20 år, som i 2022 betalte 40% i inntektsskatt som de mente var alt for mye, så de tok med seg milliardene i formue og stakk til Sveits i 2023. (Var det med halen mellom beina?)
  • Ingvar Kamprad – og at han valgte å ta bussen, i tillegg til det unike systemet han fikk etablert, og deres geografiske utbredelse.
  • Teknologi genier som Elon Musk som ikke nøyer seg “bare” med løsninger på jorden, og som vil bidra til å løse miljøkampen, men som også skal ta oss til Mars. Her er det krevende å bare prøve å henge med på alle de gode ideene hans. Jeg vet at det er mange som misliker Musk, mange av de samme som lar seg hjernevaske av Trump eller andre likesinnede – men, det må være lov til å være smart uten at alle skal bli misunnelig på Musk av den grunn. Kanskje lever han i en kultur hvor de bl.a. har andre referanser til rusmidler enn det vi er vant med i Norge.

Dette var bare ett lite knippe av de som gir litt inspirasjon til å stå på hver dag, og til å gjøre verden litt bedre å leve i. 😉

Jeg leste i en bok skrevet av en lege – og i innledningen skriver hun om en forelesning hun hadde hatt når hun studerte – der foreleseren sa. “Om ikke dere lærer noe annet av det jeg foreleser dere, så husk i alle fall en ting. Av alle de tingene jeg nå forteller dere, så vil 50% sannsynligvis være feil om 20 år! Problemet er bare at vi idag ikke vet hvilke sannheter som ikke vil holde mål.” Slik er det for legene, og slik er det i mange sammenhenger, så det er viktig å ha noen som også evner å tenke kritisk, utfordrer det etablerte – også monopolene som ikke evner å endre kurs. Være seg det er store software forhandlere, eller monopoler i helsevesenet – og tilsvarende finnes en rekke steder i samfunnet. Vi har bare ett monopol som fungerer, og det er Vinmonopolet 😉 – så legg evt. alle andre monopoler som “underavdelinger” av Vinmonopolet, så får vi endringer.

“Først ignorerer de deg, så ler de av deg, så slåss de med deg og så vinner du.” Mahatma Gandhi – er også passende for det “vi” stort sett holder på med.

For den som fortsatt henger med, så ønsker vi at kundeopplevelsen i KANAN – fortsatt skal være “litt bedre” enn hos konkurrentene.