Vår historie – Inspirasjonskilder

Far Ole, som etablerte OleHaug-banen i Follo, og gjenreiste koia i KANAN i 1999 (1939 – 2001).

Når man skal bygge ett nytt selskap fra bunn, så blir man påvirket fra mange kanter – flere kanter enn man helt fatter selv. Først er det mor og far, og den aller nærmeste familie – “enten er det arv, eller så er det miljø” sa en pur ung Odd Gunnar – fra kølabrennerslekta 😉

Ole Haug, baneløp

Mor for hennes kontroll på økonomien og omsorg, og Far Ole for alle byggeprosjekter, pågangsmot og fryktløshet – samt sportsinteressen som førte ham til startstreken i NM på 3K og 5K, men som ikke var “godt nok” til å klare å holde følge med den litt lettere og mindre bestefar Gunnar rundt i Hedalsfjella sommer som vinter…

Bestefar – Gunnar Haugen – HMKG

Enten de gikk til fots eller på ski så var morfar førstemann til topps, og først ned igjen – hvor han også hoppa på ski om det var det som skulle til for å komme først i mål – med Odd Gunnar sittende oppmerksom bak på ryggen i den gamle ryggsekken fra tiden i Garden.

Tippoldefar Anders – på fisketur i Vassfaret – døde i KANAN i 1925 (1847 – 1925)

Kanan kan lett spores 4-5 generasjoner tilbake, med påfølgende utvandring til USA og retur tilbake til Norge for å forvalte bl.a. KANAN videre rundt århundreskiftet.

Odd Gunnar Haug og Johann Kenji Haug, flankerer minnesmerket etter Kong Olav II på Vatneberget, og hans “hvite flagg” – 1000 år etter 2023-07-23.

USA baserte “Lille-bror” som graver litt ekstra, finner spor helt tilbake til Vikingekongene på Ringerike – og Kong Olav II (St. Olav) – for 28-29 generasjoner siden. (#8 av 68 i kongerekka vår.)

Da er vi rundt år 1023 (og minnesteinen på Vatneberget) hvor viktige ord og læresetninger som er nedarvet gjennom mange generasjoner er fortsatt å finne – i tillegg til flere av de gamle gravplassene som fortsatt kan beskues sentralt på Ringerike.


Man har også fått inspirasjon fra mange eksterne:

  1. Kulturbyggeren Jens P Heyerdahl. Etter 11 år i ORKLA og deres filosofi om å bygge stein-på-stein en kulturarv de har arvet fra deres bergmannshistori – 333 år tilbake i tid – dette preger en fremdeles.
  2. Kusine Liv Haug som dro til Peru som Misjonær og bygde den Norske bro, og som fortsatt har stadig nye viktige byggeprosjekter 50 år senere er både ett flott forbilde, og en som har viktige ting å lære bort. Når >80% av peruanerne gir henne sin stemme, gjør Liv mye riktig.
  3. I tillegg Sir Richard Branson – for hans syn på markedene, konkurranse, samt utfordrernes mulighet til å lykkes i et eksisterende marked.
  4. Olav Thon, for koblingen til Flå, %-regning og bilkjøring +++, og at han minner så mye om bestefar, som druknet med sin bror i Vassfaret i 1972. Var Olav like god til å stå på ski? 🙂 Jeg er ikke så opptatt av pengene, men skulle gjerne hatt litt juridiske betraktninger og støtte fra den kanten. 🙂
    Jeg leste at han ett år betalte 98% i skatt, som direkte motpol til frontfigurene i det største lisensselskapet som syntes 40% i inntektsskatt var alt for mye.. så de tok med seg milliardene i formue og dro til Sveits i 2023.
  5. Ingvar Kamprad – og at han valgte å ta bussen, i tillegg til det unike systemet han fikk etablert, og deres geografiske utbredelse.
  6. Teknologi genier som Elon Musk som ikke nøyer seg “bare” med løsninger på jorden, og som vil bidra til å løse miljøkampen, men som også skal ta oss til Mars. Her er det krevende å henge med på alle de gode ideene hans.. Jeg vet at det er mange som misliker Musk, men, det må være lov til å være smart uten at alle skal bli misunnelig på Musk av den grunn.

Dette var bare ett lite knippe av de som gir litt inspirasjon til å stå på hver dag, og til å gjøre verden litt bedre å leve i. 😉

Vi leste en bok skrevet av en lege – og i innledningen skriver hun om en forelesning hun hadde hatt når hun studerte – der foreleseren sa. “Om ikke dere lærer noe annet av det jeg foreleser dere, så husk i alle fall en ting. Av alle de tingene jeg nå forteller dere, så vil 50% sannsynligvis være feil om 20 år! Problemet er bare at vi idag ikke vet hvilke sannheter som ikke vil holde mål.” Slik er det for legene, og slik er det i mange sammenhenger, så det er viktig å ha noen som også evner å tenke litt kritisk, og utfordrer det etablerte – også monopolene som ikke evner å endre kurs. Være seg det er store software forhandlere, eller monopoler ellers i samfunnet. Vi har ett monopol her i landet som fungerer bra, og det er Vinmonopolet 😉

Det er ikke alltid at ting går vår vei, men da har vi lært at det gjerne oppstår en ny og mye bedre mulighet litt lenger frem i løypa, så det gjelder å beholde troen og roen, og smøre seg litt med tålmodighet så vinner den beste løsningen på sikt. Spiller man whist, så er det nok at en spiller er positiv – og det blir ett positivt spill. Det er først når alle er negative/sorte, at det blir passrunde – så det gjelder å tenke positivt.

Tilbake til vår historie.