Skråblikk på samfunnet og EL-bil

Her er et lite “skråblikk” på utviklingen i samfunnet, og motstanden blant enkelte, ved overgangen fra oljebasert drivstoff til EL og/eller andre energikilder.

Hva velger du – EL, Diesel eller Bensin neste gang?


Her er periodene man har gått eller skal gå igjennom:

 1. Pionerene.
  Først får man EL-bil nyvinninger som Think og de andre “forsøksbilene”. Noen få “Early-adapters”, ser at denne nye ideen kan være god, og hopper på tidlig for å støtte utviklingen. Enten det er ut fra et miljøstandpunkt, eller det handler om økonomi – når de ser at kostnadene til EL pr kjørte km er 1/10 av bensinkostnadene – og service tilsvarende rimelig, så er det enkelt å velge den nye bilen til og fra jobb.
 2. Etterfølgerne.
  Så legger myndighetene forholdene bedre tilrette. Gratis parkering. Mulighet til å kjøre i kollektivfeltet++ Og noen få velger å følge etter.
  Mens tvilerne skal “aldri” kjøpe EL-Bil. Og henger seg på alle nedlatende meldinger eller klikk-annonser som vil ha oppmerksomhet i en annen retning. Det er nok av ressurser som har økonomiske interesser i å stoppe denne utviklingen. Det er derfor aldri mangel på ytringer / artikler / meninger som trekker i motsatt retning og som gir tvilerne “fuel” på meningene sine.
 3. Volumene vipper andre veien.
  Etter hvert vil flere komme kjappere på jobb, og nybilsalget endrer karakter, så det selges flere EL-biler enn vanlige bensin og diesel biler. Etterfølgerne blir litt misfornøyd når myndighetene ser seg nødt til å ta bort noen av fordelene – gjerne noe som rammer dem direkte. Og tvilerne får da mer bensin på bålet – så de skal “aldri” i sin levetid kjøpe EL-Bil.
 4. Bøter og hindringer.
  Myndighetene innser at det ikke nytter med gulerot, så de går over til pisk. Bensin prisene økes til x ganger gamle priser. Det blir forbudt å kjøre inn i de store byene i rushtiden. Avgifter og forsikring øker. Og bøtesatsene ved å ikke følge lover og regler økes dramatisk. Men tvilerne holder fast på sitt, selv om noen få tvilere gradvis “tvinges” over på nye løsninger, så blir ikke alle overbevist.
 5. Pensjons tilværelsen
  Til slutt sitter de siste tvilerne på gamlehjem, og holder fortsatt fast i ideen om at de “aldri” skal kjøpe EL-Bil. De er forlengst blitt senile, og tror de er ute og kjører – men bilen har vært parkert i mange år allerede, og førerkortet for lengst inndratt. Men “tanken” på å slippe taket i bensinbilen, den slipper de aldri. Myndighetene er fornøyd for nå er biltrafikken fri for bensin og dieselbiler, og bensinstasjonene er tomme for bensin og diesel så man må kjøre titalls mil for å få fylt tanken – og med det er oppdraget utført, og alle er omsider blitt fornøyde på sin måte.

Omtrent slik er utviklingen når det gjelder EL-bil, og tilsvarende gjelder også en rekke andre områder i samfunnet vårt, hvor mange vil unngå endringer. 😉

Noen holder fast på sitt til siste dag, mens andre prøver tidlig ut nye løsninger. Det er et navn på dette – men det dekker nok ikke alle variantene 🙂

Deler av KANAN& gjengen på toppen av Reinebringen i Lofoten i 2022

Politikerne har gjort jobben sin – og det er mange faser de skal lose alle borgere igjennom. De må både tenke på etternølerne, endringene som skjer i kjøpe-mønsteret vårt, og hva de kan oppnå hos tvilerne. Tenk på denne utviklingen neste gang du står ovenfor et teknologisk skifte, eller valg av løsning – og hvilken rolle du ønsker å spille neste gang!

Fortsatt GOD DAG til deg og dine!