Red Hat produkter og lisensavtaler
Red Hat har produkter som dekker de fleste behov på serverrommet, vi har gruppert noen inn i produktfamilier:
RED HAT PRODUKTER
Red Hat Enterprise Linux (RHEL), er hovedproduktet til Red Hat …
RED HAT ENTERPRISE LINUX FOR VIRTUAL DATACENTERS, PREMIUM
RH00001
RED HAT ENTERPRISE LINUX FOR VIRTUAL DATACENTERS, STANDARD
RH00002
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER, PREMIUM (PHYSICAL OR VIRTUAL NODES)
RH00003
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER, STANDARD (PHYSICAL OR VIRTUAL NODES)
RH00004
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER ENTRY LEVEL, SELF-SUPPORT
RH00005
RED HAT ENTERPRISE LINUX FOR VIRTUAL DATACENTERS WITH SATELLITE, PREMIUM
RH00006
RED HAT ENTERPRISE LINUX FOR VIRTUAL DATACENTERS WITH SATELLITE Standard
RH00007
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER WITH SATELLITE, PREMIUM (PHYSICAL OR VIRTUAL NODES)
RH00008
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER WITH SATELLITE, Standard (PHYSICAL OR VIRTUAL NODES)
RH00009
RED HAT ENTERPRISE LINUX SERVER ENTRY LEVEL WITH SATELLITE, SELF-SUPPORT
RH00010
Produktet er en konkurrent til SUSE Linux, Ubuntu og Oracle Linux, og en god erstatning for CentOS. En av fordelen til RedHat er deres lange levetid på RHEL. Standard 10 år, med mulighet til utvidelse i 3 år med ELS (Extended Lifecycle Support), opp mot Linux konkurrenter som gjerne har 5 års levetid på en versjon. I tillegg har Red Hat med IBM i ryggen en fordel av selskapets størrelse, gode økonomi, produktutvalg, og alle administrasjonsmulighetene. Mange av de største selskapene benytter derfor Red Hat sine produkter. Sjekk Red Hat i menyen for mer detaljer og utvalg av produkt og priser.
Red Hat Satellite (Smart Management, Satellite og Insights) …
Fra 01.03.2018 så endrer Red Hat lisensieringen knyttet til Smart management, Satellite og Insights. Selve administrasjonskonsollet for Satellite kuttes fra prislisten, og klienten for Satellite og Insights inkluderes i Smart management tillegget til RHEL. Man får dermed konsollet med ved å lisensiere opp RHEL med Smart management.
Insights er verktøyet som gir deg en anbefaling om man skal gjennomføre en oppgradering eller ikke. Dette gjør den ved å ta i bruk kunstig intelligens og analysere hvilken hardware som har opp den programvare som er installert. Basert på erfaring fra Red Hat sin kundebase sørger den for å unngå at man installerer oppgraderinger som kan skape problemer.
Satellite er produktet som gjør RHEL unikt. Dette er verktøyet som muliggjør masseoppdatering av alle RHEL installasjonene, tilsvarende Microsoft sitt produkt MS SCCM. På Satellite kan man sjekke om diverse servere er oppdatert eller ikke, og gjennomføre en masseoppdatering av et stort antall servere i en operasjon. Det er også løsninger for å kunne gjøre dette uten at server er koblet til internett.
Red Hat Ansible …
Verktøyet for å skripte og automatisere oppgaver. Ikke bare i RHEL og i Windows, men også i forhold til et stort antall produkter og løsninger som Cisco bokser, mm. Produktet lager scripts som sertifiseres og godkjennes av produsentene, før det deretter distribueres til kunder med abonnement på Ansible. I 2019 ble Ansible Engine og Ansible Tower slått sammen til produktet Ansible Automation. Verktøyet muliggjør å administrere enheter/devices i vekst på en kostnadseffektiv måte, uten at man må øke ressursbruken tilsvarende.
Red Hat CloudForms …
Administrasjonsverktøyet som ble utviklet for administrasjon av VMware. Verktøyet ble senere kjøpt av Red Hat, levert som opensorce, og har videreutviklet produktet slik at det idag kan brukes til administrasjon av VMware, RHEL, og Cloudmiljøer som Amazon, Google og Azure. En av fordelene er at man kan flytte informasjon og data mellom disse miljøene, og emigrere for eksempel VMware sin virtuelle maskiner ut i skyen.
Red Hat OpenShift …
Det produktet hos Red Hat som har fått mest oppmerksomhet de siste årene. Dette er en PaaS plattform for utvikling eller drift av applikasjoner. Plattformen støtter perfekt opp under en DevOps tilnærming på utvikling og drift av applikasjoner. OpenShift kan kjøres på en Mac, RHEL, VMware, eller ute i skyen hos Google, Amazon, Azure eller Alibaba. Da plattformen er lik kan man først utvikle en applikasjon, for så å bestemme hvor applikasjonen skal driftes. Store kunder som Volvo, Nordea og Skatteetaten bruker OpenShift i Norden. Volvo er et godt eksempel. De kjører konfiguratoren av nye Volvoer på OpenShift på toppen av VMware i Sverige for det nordiske markedet, mens de kjører den samme løsningen på Azure i USA for det amerikanske markedet og i Amazon for det asiatiske markedet. OpenShift gir med andre ord stor frihet og redusert utviklingstid og kostnader ved at man slipper å utvikle flere løsninger til forskjellige miljø.
Red Hat OpenShift – Road map og Visjon: https://www.youtube.com/watch?feature=share&v=TkMG0qXLgTU&app=desktop
Red Hat JBoss Fuse …
Et mellomvare verktøy. Red Hat kjøpte verktøyet av JBoss, og leverer det i dag som opensource. Det er flere produkter i JBoss familien hvor Fuse er basisen, men det er også MQ versjon og varianter for virtualisering av data.
I tillegg har Red Hat en lang rekke andre produkter, som 3scale, OpenStack, HyperConverged Storage, for å nevne noen få, og knytter stadig til seg nye produkter/selskaper. Så selskapet dekker i dag langt mer enn bare basisløsningene knyttet til Linux.
Lurer du fortsatt på hvilket produkt som er det rette for dere, så ta kontakt så ser vi hvordan vi finner frem til riktig lisensløsning for deres lisensutfordringer. Er det best pris på Red Hat lisenser som gjelder, så har vi også tips til hvordan det kan oppnås.
Hva gjør man når CentOS ikke lenger oppdaters
Fra sommeren 2024, så har Red Hat sluttet å supportere CentOS – og satser fullt og helt på videreutviklingen av sin egen RHEL – Red Hat Enterprise Linux. Sjekk her for mer detaljer om denne utfasingen.
RED HAT SUPPORT
PREMIUM SUPPORT
Dette e
STANDARD SUPPORT
Dette .
SELF SUPPORT
Dette .
Frem til 2024, så var Fedora og de supporterte versjonene av RHEL basert på samme kjerne, men fra 2024 så har de skilt vei. Derfor kan det være lurt å velge en av de supportert versjonene, for å følge Red Hat og deres platform videre…
Skal man ha support, så gjelder det en «All-or-Nothing» tilnærming. Slik at skal man ha support, så må man ha dette til hele bedriften sin Red Hat portefølje. Vil man kjøre uten support, så gjelder dette alle lisenser.
OPTIMAL RED HAT LISENSIERING
Red Hat servere kan lisensieres enten i forhold til antall servere (Fysiske eller virtuelle), eller i forhold til datakraften i et datarom/datacenter. Ved lisensiering av fysiske servere, så teller man antall Sockets i serveren – hvor 1 lisens dekker 2 sockets. (Dvs. en server som kan ha opp til 2 CPU. Har maskinen 4 CPU, så trenger man 2 lisenser til denne maskinen. Så teller man opp hvor mange lisenser man trenger for å dekke hele datarommet. Alternativt kan man velge å heller telle opp antall virtuelle servere – hvor hver lisens dekker 2 virtuelle servere. Eller man lisensierer opp en fysisk server – hvor man teller på samme måte som for et datasenter – altså antall sockets i de aktuelle servere.
Trenger du hjelp med å finne den beste løsningen, så ønsker vi å snakke med kundene for å finne frem til den beste løsningen – vi har litt bedre tid.