Skip to main content

Erfaring & service

Etter mange år med lisensavtaler, først som kunde fra 1992, senere som rådgiver fra 2003, startet Odd Gunnar Haug opp Kanan i 2018.  Viktige fokusområder:

  • Lisens ekspertise 
  • Tilgjengelighet
  • Gode betingelser

Dette har ført til at selskapet har fått et solid fundament, og resultert i en rask og sunn vekst. Kanan er nå en spennende aktør på det norske lisensmarkedet med hovedfokus på Adobe og Red Hat.

Kanan navnet stammer fra ett slåtteland i Vassfaret som gründer Odd Gunnar arvet fra tidligere generasjoner, mer om dette nedenfor.

Monument til minne om rikssamlingen i Hafrsfjord ved Stavanger i år 872 – Innviet 07.05.1983 av H.M.Kong Olav V.  Til minne om kong Harald Hårdfagre og samlingen av Norge. "Fred, Enhet, Frihet!" eller Norge anno idag: "Fred, Frihet, Demokrati!". Foto: Spansk speiderleder, Oscar Gómez Villalba
Monument til minne om rikssamlingen i Hafrsfjord ved Stavanger i år 872 – Innviet 07.05.1983 av H.M.Kong Olav V. Til minne om kong Harald Hårdfagre og samlingen av Norge. «Fred, Enhet, Frihet!» eller Norge anno idag: «Fred, Frihet, Demokrati!». Foto: Spansk speiderleder, Oscar Gómez Villalba
Aurdalsdammen i Vassfaret, Sola, Bjørnehiet festningen like nedenfor sola, Kanan midt i bildet, Milorgs base-ELG lå til høyre for vannet, og Norges mest spesielle stedsnavn Skrukkefylla like innenfor vannet. Uten mobildekning idag, mens den røde hytta under sola hadde telefonforbindelse under krigen. Foto. O.G.Haug
Aurdalsdammen i Vassfaret, Sola, Bjørnehiet festningen like nedenfor sola, Kanan midt i bildet, Milorgs base-ELG lå til høyre for vannet, og Norges mest spesielle stedsnavn Skrukkefylla like innenfor vannet. Uten mobildekning idag, mens den røde hytta under sola hadde telefonforbindelse under krigen. Foto. O.G.Haug
2022

Gaselle

Etter 7 år i Atea, så var Odd Gunnar i 2018 klar for å gjøre noe helt annet. Men veien går ikke alltid dit man tror den vil gå, så jobben han hadde pekt seg ut ble ikke hans. Han fant ut at han hadde ennå ikke fått laget den perfekte forhandleren han selv hadde ønsket seg som kunde, den gang han var ansvarlig for innkjøp av maskinvare og programvare i Orkla. Dermed ble KANAN etablert som forhandler, og Adobe butikk ble startet opp igjen for tredje gang. Vi håper alle gode ting er tre? 

Det har gått bra så langt – Adobe Gold partner i 2019, Gaselle ved første mulighet i 2022 og 2023 noe som krever minst 26% årlig vekst over tid for å doble etter 3 år. Det har også vært noen utfordringer. Vi startet ett selskap til i 2020, en uke før Norge stengte ned med covid, og selskapet måtte senere avvikles. Endring av organisasjonen i 2023, gjør at det kan ta tid før man evt. blir Gaselle igjen, selv om butikken første halvår 2024 økte med 50%.

Ute og går med gjengen i Bergen, etter igjen å ha gått 7-fjellsturen.  Foto: O.G.Haug
Ute og går med gjengen i Bergen, etter igjen å ha gått 7-fjellsturen. Foto: O.G.Haug
På vei ut på pynten ovenfor Svolværgeita og Svolvær i Lofoten - 2019. Foto: O.G.Haug
På vei ut på pynten ovenfor Svolværgeita og Svolvær i Lofoten – 2019. Foto: O.G.Haug
2015

EMEA Partner of the Year

I 2011 begynte Odd Gunnar i Atea der Adobe butikken ble 7 doblet, frem til at Atea var størst på Adobe i det norske markedet. Odd Gunnar mottok prisen som EMEA Partner of the Year – for Adobe butikken til Atea i 2015.

Etter 5 år, byttet han over til Red Hat for å utvikle den butikken – og i denne perioden skulle avdelingen flytte. Ingen andre hadde noen «eierskap» til EMEA prisen, og denne ble kastet i søpla, hvorpå Odd Gunnar fisket prisen opp igjen, hadde en runde med sine ledere, og prisen havnet derfor tilbake hos Odd Gunnar.

Adobe EMEA Partner of the year 2015.
Adobe EMEA Partner of the year 2015.
Adobe MAX i Los Angeles 2023.  Odd Gunnar er igjen klar for MAX!  Foto: O.G.Haug
Adobe MAX i Los Angeles 2023.  Odd Gunnar er klar for MAX!  Foto: O.G.Haug
Adobe MAX i Los Angeles 2023.  Odd Gunnar er klar for MAX!  Foto: O.G.Haug

    KANAN er klar for Adobe MAX i Los Angeles 2023! Foto: O.G.Haug

    2003

    Adobe lisenser

    I 2003 ville Odd Gunnar forsøke noe nytt. Ferden gikk fra lisens innkjøp og SAM-løsninger i store Orkla med 36.000 ansatte og over 100 datterselskaper i inn og utland, til «bitte lille» Inmeta Licensing med kun 10 ansatte. Inmeta hadde så langt kun levert Microsoft lisenser. 

    Odd Gunnar ble ansvarlig for å utvide porteføljen med bl.a. Adobe lisenser, Symantec og Veritas, og hele «butikken» måtte endres for å gjøre denne utvidelsen mulig. Etter 5 år hadde de vokst fra 0 til 62% markedsandel på Adobe, og var blitt 450 ansatte. Mot slutten av perioden i Inmeta og ved fusjonen med Crayon, så hadde Odd Gunnar produsentansvar for over 20 programvareprodusenter.

    Et kjapt søk på Doffin etter at Kanan ble etablert viste at det var bare 2 tilbydere av Adobe lisenser med avtaler med det offentlige Norge, dette til tross for at det var over 150 små og mellomstore lisensforhandlere her i landet. Man ser det på mange områder i samfunnet, at når en eller noen få aktører blir for store og sterke, så taper forbrukerne på dette etter litt tid. For å opprettholde ett godt kompetansenivå, rask respons, og hjelpsomme tilbydere, er man avhengig av flere tilbydere og en sunn konkurranse.

    Gründer Odd Gunnar Haug i KANAN på Rosenholm Campus kontoret i 2023.
    Gründer Odd Gunnar Haug i KANAN på Rosenholm Campus kontoret i 2023.
    Preikestolene og inn Lysefjorden i 2016. (Klatret opp selv.. :-) )  Foto: O.G.Haug
    Preikestolene og inn Lysefjorden i 2016. (Klatret opp selv.. 🙂 ) Foto: O.G.Haug
    Sjøbua ved Brosundet i Ålesund i 2024.  Foto: O.G.Haug
    Sjøbua ved Brosundet i Ålesund i 2024. Foto: O.G.Haug
    1992

    Microsoft avtale #2

    Odd Gunnar har jobbet med lisenser lenge. Det startet med at han ble ansatt som IT-konsulent i Orkla, og fikk i oppdrag å lage en database løsning for ansatte ved hovedkontoret. Løsningen ble utviklet og satt i drift, og de trengte lisenser for å dekke opp for den planlagte bruken. Microsoft var knapt etablert, og det var kun en distributør som forsynte det Norske markedet med lisenser.

    Overraskelsen var stor da de ringte fra resepsjonen og kunne fortelle at det var en pall som ventet i resepsjonen. Odd Gunnar stakk ned, og måtte ha en jekketralle, for å frakte de 45 lisensene – som var pakket i esker sammen med disketter (media med programvaren) og manualer (tykke bøker som beskrev produktene). En eske, en lisens og manualer, for hver bruker av databasen. Dette resulterte i at Microsoft ble kontaktet, og Select avtale nummer 2 i Norge ble inngått. Sener ble han IT-sjef, og sto for innkjøp av HW og SW, i tillegg til ansvar for drift av hovedkontoret med noen spesialavdelinger og Orkla Media.

    Orkla og Carlsberg inngår avtale med HP i 2003. Det kuttes 100 mill.
    Orkla og Carlsberg inngår avtale med HP i 2003. Det kuttes 100 mill.
    Tromsø heisen.  Foto: O.G.Haug
    Tromsø heisen. Foto: O.G.Haug
    1976

    Kanan navnet kommer fra

    .. et lite slåtteland som utgjorde kjernen i selve Vassfarskogen, en del av Veeskogen, og ble skilt ut med eget bruksnummer av tippoldefar i 1882. Foreldrene til Odd Gunnar overtok stedet i 1976.

    Far som æresmedlem i Norges Jeger og Fiskerforbund, og formann i Oppegård Jeger og fiskerforening, hadde mange prosjekter i ilden. Han gjorde en avgjørende innsats for å få gjenreist den gamle seterbua i Kanan som jakt og fiskebu. Et viktig prosjekt han bidro til var laksetrappa ved Ljansbruket som var viktig for til å få sjøøretten tilbake i Oslo-fjorden

    Vassfarskogen har tidligere tilhørte Nedre Vee gård i Flå, hvor morfar stammer fra. Historisk sett het gården som hadde kirken, eller før den tid Vikingenes hellige hov, for Vee. Flå ligger i Hallingdal, mens KANAN grenser inn til Sør-Aurdal i Valdres/Innlandet, midt i Sør-Norge.

    Tid for en rast i KANAN i Vassfaret.  Foto: O.G.Haug
    Tid for en rast i KANAN i Vassfaret. Foto: O.G.Haug
    Stolthetene MS Atløy fra 1931 og Galeasen «Svanhild» fra 1889 - ved kai i Florø i 2024. Foto: O.G.Haug
    Stolthetene MS Atløy fra 1931 og Galeasen «Svanhild» fra 1889 – ved kai i Florø i 2024. Foto: O.G.Haug
    Rast ved Rakssetra i Loen 2024 - en del av Aarheim fjellet.  Foto: H.E.Haug
    Rast ved Rakssetra i Loen 2024 – en del av Aarheim fjellet. Foto: H.E.Haug
    1944

    Base-ELG forsyninger

    I 1944, spilte «Kvarme-butikken» en viktig rolle i forsyningene til MILORG og hjemmefrontstyrken som etablerte seg i Vassfaret og Base-ELG på motsatt side av Aurdalsfjorden for KANAN.

    Mer enn 1000 flydropp ble sluppet over Vassfaret og så godt som alle involverte menn og kvinner klarte å ta med seg sine historier i graven.  Det var den gang som nå enkelt å se frontene, men krevende å avsløre kjeltringene og forstå involverte 3 parter, og deres skjulte agendaer. («Ebony and Ivory»)

    Det ble ikke enklere av at en organisasjon som NS tok flagg og symboler fra religiøse grupper og andre – og satte gruppene opp mot hverandre. 

    Morfar som jeger i hjemmefronten overtok Kanan i 1944, og hadde god kontakt med forsyningslederen deres som også eide en del av Vassfarskogen. Forsyningslederen organiserte distribusjon av våpen til norske hjemmefrontsoldater med «knottefyrt» lastebil.

    «Kun de som skulle vite noe, fikk vite noe».

    Norges mest spesielle stedsnavn – Skrukkefyllhaugen i Vassfaret (Navnet kommer av at fiskevannet var så godt, så her kunne man raskt fylle “skrukka”(fiskeveska)) – Den restaurerte bua til Berte, er flyttet fra en husmannsplass skilt ut fra slektsgården. Foto: O.G.Haug
    Norges mest spesielle stedsnavn – Skrukkefyllhaugen i Vassfaret (Navnet kommer av at fiskevannet var så godt, så her kunne man raskt fylle “skrukka”(fiskeveska)) – Den restaurerte bua til Berte, er flyttet fra en husmannsplass skilt ut fra slektsgården. Foto: O.G.Haug
    Barentsburg på Svalbard i 2001.  Foto: O.G.Haug
    Barentsburg på Svalbard i 2001. Foto: O.G.Haug
    80 årslag for Tideman Kjensrud med familie og naboer i 1947. Haugen, Peggy Cornelia Goplerud Almquist på besøk fra USA, Kjensrud, Kjensrud, Aspholt, Landsend og Fekjær m.fl.
    80 årslag for Tideman Kjensrud med familie og naboer i 1947. Haugen, Peggy Cornelia Goplerud Almquist på besøk fra USA, Kjensrud, Kjensrud, Aspholt, Landsend og Fekjær m.fl.
    1905

    Norge ett fritt land

    Salg av Vassfarskogen fant sted på slutten av 1800 tallet. Det var tøffe tak, og skogen med mer ble solgt fra gården. Tipptippoldefar kjøpte skogen (for 6 generasjoner siden), hvorpå tippoldefar overtok halve skogen, og en onkel den andre halvdelen.

    Tippoldefar som var tømmerbas og ansvarlig for fløtning, valgte mens Norge fortsatt var underlagt Sverige (1814-1905) å selge halve skogen, men beholdt mange rettigheter i Kanan.  Han hadde selv 6 barn, som alle reiste til USA, 2 vendte senere tilbake til Norge. 

    I 1905 når Norge ble løsrevet fra Sverige, og samtidig som at oldefar kom tilbake fra USA, så fikk han en tomt skilt ut fra farsgården, og bygde en butikk – senere kjent som «Kvarme-butikken». Han drev denne noen år, til han solgte og overtok farsgården.

    Bondhusvatnet i Ænes 2021. Foto: O.G.Haug
    Bondhusvatnet i Ænes 2021. Foto: O.G.Haug
    Reinebringen i Lofoten - 2022. Foto: O.G.Haug
    Reinebringen i Lofoten – 2022. Foto: O.G.Haug
    Reinebringen i Lofoten - 2022. Foto: O.G.Haug
    Reinebringen i Lofoten – 2022. Foto: O.G.Haug
    Reine sett fra Reinebringen i Lofoten - 2022. Foto: O.G.Haug
    Reine sett fra Reinebringen i Lofoten – 2022. Foto: O.G.Haug
    1770

    Bjørnen og kirken

    I 1770 under storflåmmen i Flå, holdt kirken på å gå med i storflommen, og det ble senere besluttet at kirken måtte flyttes til sikker grunn i Flå. Da oppdaget de at kirken var bygd på toppen av et gammelt hov fra Vikingetiden. Kirken sto på det som var Nedre Vee sin grunn, eller grunn til de som også eide Kanan i Vassfaret.

    Flå er stedet der Olav Thon har etablert Bjørneparken, slik at dagens unge får oppleve Bjørn, Ulv og Gaupe, sammen med Elgen og andre ville dyr fra den Norske faunaen. Han har også gitt betydelige bidrag til Turistforeningen med turisthytter også i Vassfaret som slektninger forvalter. 

    Odd Gunnar har støtt på Bjørnen 3 ganger i Vassfaret de siste årene, og håper at han snart får nytt besøk igjen.

    Hedalen stavkirke som ble "funnet igjen" etter svartedauen, og sagnet om bjørnen i kirken...  2023.  Foto: O.G.Haug
    Hedalen stavkirke som ble «funnet igjen» etter svartedauen, og sagnet om bjørnen i kirken… 2023. Foto: O.G.Haug
    Langhuset gjenreist på Veien ved Hønefoss - "fra starten av vår tidsregning" = år 0.  Foto: O.G.Haug
    Langhuset gjenreist på Veien ved Hønefoss – «fra starten av vår tidsregning» = år 0. Foto: O.G.Haug
    Kirken i Flå, 2024.  Foto: O.G.Haug
    Kirken i Flå, 2024. Foto: O.G.Haug
    Fremtiden

    Ta en Olav

    Den som ikke har gjort en feil – har enten ikke gjort ett arbeidsslag, eller ikke forsøkt hardt nok. Det er lov å feile, så lenge man lærer av sine feil. Selv har vi forsøkt noen ganger – også startet opp annet selskap som ikke har lykkes, mens Kanan butikken vokser og her bygges det stein på stein. (Som «kølabrennerslekta» til 7endefar i huset, og som «bergmennene» gjorde det i Orkla – i 333 år..) 

    Når man spiller whist – så melder man sort eller rødt = pass eller grand. Og det holder med en positiv spiller, en grand – og det det blir ett positivt spill. Det er først når alle blir sorte at det blir pass.

    Hvor lenge skal du holde på? Det kommer ann på hvor lenge kundene har tillit til jobben som gjøres, og at de forstår betydningen av at det finnes en utfordrer i markedet.. 

    Noen ganger tenker jeg at jeg vil ta en Olav – skal vi si 60 år til
    🙂  

    På vei til Tempelseter - Norefjell.  Foto: O.G.Haug
    På vei til Tempelseter – Norefjell. Foto: O.G.Haug
    Kanan stopper på Rakssetra ved Loen i 2024.  Foto: H.E.Haug
    Kanan stopper på Rakssetra ved Loen i 2024. Foto: H.E.Haug
    Odd Gunnar på Ryten, Lofoten i 2019. Foto: H.E.Haug
    Odd Gunnar på Ryten, Lofoten i 2019. Foto: H.E.Haug

    Det siste fra Kanan

    KANAN som liten bedrift, har plukket ut et lite utvalg med viktige samarbeidspartnere som sponses…
    Vi sponser også noen unge entreprenører: https://www.instagram.com/ftc_nrg
    Med Ida sine ord: Kanan ble etablert i 2018, samme året som jeg begynte å gå junior Norges Cup. D…
    Theo har latt seg inspirere av bl.a. Lucas, og har allerede for 23/24 sesongen tatt steget helt t…