KANAN – Juletradisjoner

Ikke ferdig oppdatert ennå… 🙂

I Jula er det noen tradisjoner som skal holdes i hevd… og det gjelder å ta vare på disse fra generasjon til generasjon 🙂

Koking av mandelpotetene.

  • Skrell potetene, og legg de i vann med litt salt – forberedelsene!
  • Kok de opp – i forhold til koketiden.
    • Over 100 gr. koketid 8,5 min
    • Under 100 gr. koketid 7,5 min
  • Hell av nesten alt vannet
  • Legg over flere lag med tørkepapir – under lokk, og la de hvile i 25 min+ Kan gjerne stå i 45 min til de blir kalde – og de er gjennomkokte og like hele..

Rakefisken. (Fra 2022 – må oppdateres)

Start i september/oktober med å fiske fisken.

Sløy fisken, og fjern blodranna. Behold hode og gjeller på fisken, så det ikke er noen sår i kjøttet på fisken. (Død fisk fra garnet, legges ikke ned.)

Sørg for godt renhold, at ikke fisken faller på bakken, og at den ikke utsettes for såpe (også fra redskapene..) – men bare salt og rent vann..

Legg fisken i ei bøtte – over en tallerken, så slimprosessen kommer i gang (noe få timer) – og tørk av fisken med en klut som ikke loer.. Så det ikke kommer kjemikalier i fisken, og overflatene blir renset igjen.

Tilsett fisken ca 6-7% salt. (Uten jodd, gjerne grovt salt.) Ikke for mye salt, da blir det “salt fisk”, og ikke “rak fisk”. Kort tid, tilsier mindre salt..

Legg fisken amføttes (annenhver vei) i ei bøtta med buken i været. Fyll hele lag med fisk.

Legg over en ren tallerken, som press på fisken så den dekkes av lake, en kokt stein som press, og løst lokk på bøtta så prosessen puster.. viktig frem til slimprosessen har generert nok slim til å dekke alle fiskene – om ikke, kok opp vann med 6-7% salt – som lake og legg over. Fiskes det over flere dager, så la fisken stå kaldt.

Etter at du kommer hjem, la fiskene stå i romtemparatur – et døgn eller to? så prosessen settes igang, og sett den deretter på kjølerommet.

Er det noen som tilsetter en liten kork med sprit – for smakens skyld – og for å rense? Finn ut av dette…

Bruk gummihasker. Når man tar opp fisken, trykk finger´n i ryggen på fisken, og sjekk at den ikke kommer ut igjen – da er kjøttet raket, og blitt “smøremykt”. Bruk gjerne baksiden på en skje, til å fjerne skinn og bein, så du har rene filleter.

Serveres med madelpoteter, godt meierismør og potetlefser.

Multelikør. (Sjekkes ut med Erik)

Plukk en god porsjon molter i august.

Kjøp inn 60% sprit

Anis, Kanel, xxxx

La dette stå å trekke ut saften fra multene og ut i spriten over 4-5 måneder.

Temperatur?

Sil det hele igjennom ett bomullslaken – så man får bare den rene likøren, og fjerner alle tørrstoffene.

Ferdig til servering til Jul.

Forslag?

Utstyr
Syltetøyglass eller norgesglass
Ingredienser
300 g multer
150 g sukker
3 dl vodka, 60 %

Instruksjoner
Finn frem et syltetøyglass eller Norgesglass
Skyll glasset med kokende vann slik at du får desinfisert innsiden helt
Fyll glasset opp med friske og rene multer
Hell over sukkeret
Topp glasset helt med vodka
Lukk glasset og pass på at det ikke er lekk
Vend glasset 2 ganger om dagen i 10 dager. La glasset stå på et mørkt og lunt sted i disse dagene
La glasset så stå uforstyrret og godgjøre seg i minst 20 dager til
Sil ut bærene og hell over på en klunkeflaske eller server direkte

🙂 GOD JUL !!!